Uitleg


“Je realiseren dat je een droom kunt verwezenlijken is wat het leven interessant maakt”

 

Als je mensen hoort praten, privé of zakelijk, vallen een aantal dingen op. De meesten willen wel iets verbeteren. Een betere conditie, leuker werk/meer salaris, betere relatie (met partner, kinderen, collega’s). Of iets anders uiteraard.

Als je dan vraagt waarom dat nog niet gelukt is, komt vrijwel iedereen met hele goede redenen. Of slappe excuses (kan ik ook heel goed). En kan iedereen heel goed beargumenteren waarom de tips die ze ooit hebben gekregen, voor hen nou net niet gelden. Discussies volgen. En dat is niet nodig. Je overtuigt elkaar namelijk niet.

Wat me dan ook opvalt is dat men graag de positieve resultaten van een ander wil. Maar wat die ander ervoor heeft gedaan (of gelaten), wordt terzijde geschoven. Waarom? Dat weten we niet zeker. Luiheid? Gemakzucht?

Als het geen gemakzucht is, is de reden waarom het niet lukt vaak Angst.

Angst voor Afwijzing, Gezichtsverlies, Faalangst of angst voor het Onbekende.

Om maar niet afgewezen te worden gaan heel veel deals verloren. Duizenden zakendeals per dag worden niet gesloten. Maar ook privédeals: ik vind die ander wel heel leuk, maar stel dat hij/zij nee zegt. Dat voelt rot!

De vraag die dan gesteld kan worden is: Blijf je klagen of wil je echt iets veranderen?

Eén ding is zeker: als je iets wilt veranderen, en je wilt weten of je serieus bent, dien je te kijken naar je acties. Zonder actie geen beslissing.

 

Samenvatting: als iets niet lukt komt dat vaak door luiheid/gemakzucht of angst. En door de discussie die je daarna voert, worden je overtuigingen alleen maar sterker. Zo verandert er niets.

Wil jij iets veranderen?

Ik wil graag van die discussies af. Een discussie is prima maar niet meer met een ander. Ga eens te rade bij jezelf. En probeer jezelf te overtuigen van een andere manier.

Hoe je dat doet? Hiervoor heb ik dit boek geschreven. Het gaat over twee vrienden die het soms niet met elkaar eens zijn: Sjoerd en Rob. Sjoerd is de beterweter en Rob is wat dwarsig. Zij zijn net als de stemmetjes die veel mensen in hun eigen hoofd ervaren: “Ik weet wel hoe het beter kan maar ik heb er nu even geen zin in!”

In een aantal hoofdstukken komen onderwerpen aan de orde die in de top 10 staan van dingen die men wil veranderen. Je kunt ze in de geschreven volgorde lezen of door elkaar heen. Maar lees eerst deze inleiding even door. Hier wordt duidelijk hoe je het boek kunt gebruiken.

 

Ik hoor je denken: Moet ik er ook iets voor doen dan? Zoals gezegd: Ja!

Jij weer: is lezen niet genoeg? Jawel, als je alleen een leuk en herkenbaar boek wilt lezen. Als je iets wilt veranderen: Actie! Hoe klein ook.

 

Terug naar Sjoerd en Rob. Zij gaan (net als jij en ik, hoop ik) dingen twee weken op de ene manier doen en daarna twee weken op de tegenovergestelde manier. Ze schrijven elke avond op hoe ze dat die dag ervaren hebben. Hoe voel ik me? Wat doet dit met mijn zelfvertrouwen? En na vier weken maken ze hun mind op. Blijf ik het doen zoals altijd of verander ik het één en ander.

Om dit op te schrijven gebruiken ze een ander boek. Een werkboek. Een dagboek. Niet als in Lief Dagboek maar een boek of map waarin elke dag onder meer de volgende vragen staan: wat deed ik hetzelfde/anders (je mag ook ‘anders’ doorstrepen uiteraard), hoe voelde ik me en hoe reageerden anderen? En nog een paar dingen maar dat zie je vanzelf.

Jij zult, naast Sjoerd en Rob, niet de enige zijn die hiermee aan de slag gaat. Op termijn kun je op deze site ervaringen van anderen lezen. Ter inspiratie en vermaak.

Sjoerd en Rob. Twee vrienden die het respectvol met elkaar oneens zijn.